Toiminnallinen visuaalinen identiteetti
Heihei staattiset brändiraamatut, tervetuloa toiminnalliset visuaaliset identiteetit!
Tammikuussa esiteltiin Ulkoministeriön ja Suomen ulkomaanedustustojen uusi visuaalinen identiteetti, joka on Suunnittelutoimisto 358:n käsialaa. Uusi ilme kulkee nimellä Globaalit suhdanteet, ja se reagoi maailman tapahtumiin.
Ulkoministeriön sivuilla kerrotaan, että “Sinisävyisen perusmerkin pallolla näkyy virtauksia, jotka vaikuttavat Suomeen, ja joihin Suomi ulkoasiainhallinnon kautta vaikuttaa. Ilme on suunniteltu joustavaksi eri käyttötarkoituksiin ja se mukautuu niin arvokkaaseen edustamiseen kuin markkinointihenkisiin viestintätarpeisiin.” Käytännössä visuaalinen identiteetti muuttuu toiminnalliseksi digitaalisissa ympäristöissä. Merkin maapallolle on rakennettu oma käyttöliittymä, joka pystyy vastaanottamaan reaaliaikaisia datasignaaleja, esimerkiksi tilastotietoa tai ääntä, ja reagoimaan niihin.
Viestintäjohtaja Jouni Mölsä avaa uuden ilmeen suunnitteluprosessia ja toteuttamista; kuulemma paljon palaveriaikaa ja kahvia kului. Kuulostaapa jotenkin lohdullisen tutulta kaikkine kysymyksineen, intohimoineen, mielipiteineen ja ongelmineen.
Ulkoministeriöllä ei jatkossa ole pelkästään yhtä brändiväriä, vaan laaja väripaletti, josta kaikki ulkoasiainhallinnon toimijat voivat valita käyttötarkoitukseensa parhaiten sopivat värit. Samankaltaista kehitystä on ollut nähtävissä visuaalisissa identiteeteissä ylipäänsäkin. Esimerkiksi saman toimiston tekemä Habitare-messujen ilme, johon kuuluu erilaisia väripaletteja ja muotoja, on yksi hyvä esimerkki toiminnallisesti visuaalisesti identiteetistä. Ilmeen ainoa pysyvä elementti on yksinkertainen H-kirjain.
Habitare-messujen ilmettä, kuva 358:n sivuilta
Brändi-ilme ei nykymaailmassa enää tarkoita brändiraamattuun lukittua staattista väripalettia ja logoa, vaan kohti toiminnallisuutta mennään vahvasti myös visuaalisten identiteettien osalta. Tulevaisuudessa tullaan varmasti vahvemmin hyödyntämään dataa ihan kaikessa visualisoinnissa. Ennustankin, että Data driven design nousee entistä keskeisemmäksi kaikessa suunnittelussa. Jos datan käyttö suunnittelussa kiinnostaa, kannattaa katsoa Solitan Senior Service Designer Essi Raunamaan erinomainen esitys aiheesta Miksi suunnittelijan tulisi olla kiinnostunut datasta – tai paremminkin miksi kenenkään digitaalisia palveluita kehittävän tulisi olla kiinnostunut datasta?
Mielenkiintoista ja inspiroivaa! Niin data driven design kuin nämä uudet visuaaliset ilmeetkin.