top of page

Älykäs intuitio asiantuntijatyössä

Luin äskettäin kirjan, jota suosittelen lämpimästi kaikille asiantuntijatyötä tekeville. Asta Raamin (2016) Älykäs intuitio ja miten käytämme sitä käsittelee helppolukuisesti, mutta kuitenkin tiedeperusteisesti intuitiivisen tiedon erilaisia muotoja. Kirjan pääviesti on se, että intuitio ei ole sattumanvarainen oivallus, vaan sen vastaanottamiseen voi tietoisesti virittäytyä, sen luotettavuutta voi arvioida, ja mikä parasta: intuitiivisia taitoja voi jokainen kehittää.

Raamin mukaan kaikki ihmiset käyttävät intuitiota joka päivä arkielämässään, tiedostaen tai tiedostamattaan. Intuitio on aivojen synnynnäinen toimintatapa, sillä ajattelemme aina ensin intuitiolla ja vasta sen jälkeen viiveellä tulee tietoinen päättely. Intuitio tuottaa tietoa, jota ei saa päättelemällä. Käytännössä intuitio ja päättely nivoutuvat yhteen, ja kumpaakin tarvitaan niin uuden luomiseen kuin haastavaan ongelmanratkaisuun. Oikein käytettynä intuitio tuottaa parempaa ja luotettavampaa tietoa kuin tietoinen mieli, joka pystyy poimimaan vain murto-osan meidän aivoihin ja kehoomme saapuvasta informaatiosta. Intuitiivisesti ihminen puolestaan pystyy eri aistien kautta vastaanottamaan merkittävästi enemmän tietoa kuin tietoisesti päättelemällä.

Kuva on otettu syyskuussa 2017 Dare to Learn -tapahtumassa, jossa osallistuin Asta Raamin workshoppiin intuition käytöstä.

Omassa elämässäni olen niin pienissä kuin suurissakin päätöksissä luottanut aina intuitioon, joka on itselleni näyttäytynyt voimakkaana ”sisäisenä puheena”, fyysisenä tuntemuksena kehossa, tietämisessä ilman rationaalista tietoa sekä vahvana varmuuden tunteena omasta ratkaisusta. Intuition tietoinen hyödyntäminen työelämässä on minulle kuitenkin uudenlainen näkökulma. Ryhdyin pohtimaan miten paljon enemmän voisin vielä osata, tietää ja saada aikaiseksi aloittamalla oman älykkään intuitioni tietoisen kehittämisen. Intuition käyttö työelämässä voi olla haastavaa monestakin syystä, mutta etenkin siksi, että sen sanallistaminen on vaikeata. Työelämässä asiat yleensä pitää perustella ja kommunikoida muille tiimin jäsenille. Mitä jos esimerkiksi oma vahva intuitio oikeasta ratkaisusta tai suunnasta herättää tiimin muissa jäsenissä vastustusta? Perusteluiden löytäminen omalle intuitiolle ei ole helppoa, koska usein se suorastaan pakenee sanoiksi pukemista. Itse ajattelen, että työyhteisössä käytettävään intuitioon liittyy läheisesti myös luottamus. Mikäli asiantuntijoiden kesken vallitsee tarpeeksi suuri luottamus toisen ammattitaitoon ja sen kunnioittamiseen, voi silloin helpommin irrottaa pyrkimyksestä selittää asiat tyhjentävästi rationaalisin perustein, ja luottaa asiantuntijan sanoittamattomaan intuitioon. Tällaista kollegoiden välistä luottamussuhdetta ei kuitenkaan helposti rakennu kuin pitkäaikaisella työskentelyllä yhdessä toisen kanssa. Nykyisessä työelämässä erilaiset projektit, hankkeet ja alati liikkuvat ihmiset eivät välttämättä muodosta sellaista turvallista intuition käytölle suotuisaa ilmapiiriä, mutta oman asiantuntijuutensa jatkeena sitä voi kuitenkin jokainen käyttää ja kehittää.

Älykäs intuitio tarkoittaa Raamin mukaan juuri kykyä käyttää intuitiota omalla henkilökohtaisella tavallaan asiantuntijuuden tukena. Siihen liittyy läheisesti mm. tarkka huomiokyky, merkityksellisten signaalien erottamiskyky sekä taito hahmottaa laajoja kokonaisuuksia. Intuitiota ei pidä sekoittaa sen vinoumiin kuten tunnepohjaisiin mielijohteisiin, päähänpistoihin, haluihin, vaistoihin tai mielikuvitukseen. Asiantuntijan ammatillinen intuitio pohjautuu valtavaan alitajuntaiseen tietopankkiin, joka on syntynyt vuosien kokemuksen ja harjoittelun myötä.

Identtisten kaksosten äitinä olen saanut olla todistamassa lukemattomia kertoja, miten me ihmiset todella pystymme kommunikoimaan toisillemme ilman sanoja tai olemista samassa tilassa. Nämä kokemukset voisi helposti luokitella yliluonnollisiksi huuhaaksi, mutta itse asiassa ne ovat vain erilaisia kommunikaation muotoja. Alitajuntainen mielemme tietää paljon enemmän kuin tietoinen mielemme. Ehkä juuri omien kokemusteni vuoksi minuun osui, upposi ja kosketti tämä kirja. Lukiessani sitä teki mieleni hihkua vähän väliä, että "just noin", "aivan!", "no tässä tää on nyt kerrottu mitä oon aina tiennyt" ja "ihanaa että tästä on kirjoitettu näin hyvä kirja!". Luin kirjasta myös useita pätkiä ääneen 7-vuotiaille tyttärilleni, jotka kuuntelivat suurella mielenkiinnolla ja keskeyttämättä joka sanan.

Asta Raamin kirja on helppolukuinen, inspiroiva ja todella mielenkiintoinen. Teoreettisen osion lisäksi kirjan loppupuolella käsitellään myös tunneälyä ja ”sydämen tietämistä”. Kirjassa on myös monia käytännön harjoituksia oman intuition kehittämiseksi. Mielenkiintoisinta kirjassa oli lukea huippuammattilaisten intuition käyttökokemuksia omassa työssään. Muun muassa mikrokirurgian uranuurtaja Juha Hernesniemi kuvailee kiehtovasti omassa työssään niitä kohtia, jolloin asian vain tietää, vaikka ei osaa sitä selittää. Ja silloin on vaan toimittava sen mukaisesti.

Päällimmäisenä ajatuksena kirjasta jäi minulle itselleni mieleen se, miten suuri potentiaali tietämistä ja kommunikointia meiltä ihmisiltä helposti jää vajaakäytölle. Ja miten paljon turhaa työtä säästyisi tai työnteko nopeutuisi, jos oman intuitiivisen tietämyksensä saisi treenattua huipputasoon. Silloin aivot prosessoisivat huiman määrän enemmän tietoa kuin mitä tietoinen mielemme ikinä ehtisi tehdä. Aika houkutteleva ajatus. Ei sitten muuta kuin harjoittelemaan!

ETSI AIHEISTA
No tags yet.
LUE MYÖS NÄMÄ:
bottom of page