top of page

5 vinkkiä visuaaliseen viestintään

Visuaalisesta viestinnästä voisin puhua putkeen vaikka viisi päivää. Aika usein tarve kuitenkin on viidelle tai viidelletoista minuutille kun työni puolesta minua pyydetään kertomaan mitä visuaalisessa viestinnässä ja kuvissa pitää ottaa huomioon. Tässä yksi yritys tiivistää asioita sellaiseen muotoon, jotka olisi helppo pitää mielessä niidenkin, jotka vain satunnaisesti tekevät viestintään liittyviä työtehtäviä.

Tunnista visuaalisen viestin voima. Ikivanha sanonta, jonka mukaan 1 kuva on tehokkaampi kuin 100, vai oliko se jopa 1000 sanaa, pitää paikkansa. Tutkimusten mukaan ihmiset katsovat aina kuvan ensiksi, ja sitten vasta lukevat tekstin - jos lukevat. Visuaalisilla viesteillä vaikutetaan sekä päätöksiin että tunteisiin.

Pelkistä & tiivistä. Enemmän on vähemmän! Jos et ole Ad, graafinen suunnittelija tai synnynnäinen visualisti, on aina turvallisempi vaihtoehto pitää homma tyylikkään yksinkertaisena kuin ylitsepursuavan runsaana. Pidä myös työprosessi suoraviivaisena; käytä valmiita pohjia ja templateja, niitä on netti täynnä ja jokaisella organisatiolla omansa.

Mieti tarkoitus / 5 sekunnin sääntö. 5 sekunnissa pitäisi pystyä hahmottamaan mistä asiasta on kyse. Muistan opiskeluajoiltani hyvän esimerkin. Osallistuin julistetyöpajaan, jossa saimme tehtäväksemme suunnitella ja toteuttaa juliste. Juliste piti suunnitella tulitikkuaskikoossa, ja suurentaa sitten metrin korkuiseksi. Hyvä idea on niin yksinkertainen, ettei sitä tarvitse selitellä. Tulitikkuaski-harjoitusta voisi käyttää useamminkin!

Hyödynnä visuaalisen hahmotuksen perustekijöitä. On olemassa tiettyjä visuaalisia perustekijöitä, joita ihminen näkee ja katsoo kulttuureista riippumatta samalla tavalla. Näitä ovat mm. lähekkäisyys (ihmiset mieltävät asiat, jotka ovat lähempänä toisiaan kytköksissä toisiinsa), väri (muista poikkeava väri ei kuulu joukkoon), koko (muita suurempaan kannattaa kiinnittä huomio), suunta ja jatkuvuus (tulevaisuuteen katsotaan oikealle), orientaatio (ero pysty- ja vaakasuoran välillä), muoto ja samanlaisuus (samanlaiset muodot kuuluvat yhteen) sekä hahmon täydentäminen (silmät pyrkivät täydentämään vajaan muodon). Visuaalisen hahmotuksen perustekijöiden avulla voi tehostaa visuaalista viestintää ja toisaalta myös selkeyttää karsimalla verbaaliseen ristiriidassa olevia visuaalisia elementtejä.

Muista kulttuuriset merkitykset. Mieti aina tarkkaan millaisia kulttuurisia merkityksiä & mielleyhtymiä kuvalla ja tekstilläsi on. Varo ettei viestistäsi tahattomasti tule vastamainos. Tuleeko siis sote vai tuleeko Jeesus?

ETSI AIHEISTA
No tags yet.
LUE MYÖS NÄMÄ:
bottom of page