top of page

Innostava verkko-oppimisalusta, onko sellaista?

Keskeistä Design suuntautuneessa pedagogiikka on uusien teknologioiden käyttö. Opetusharjoitteluani varten halusin rakentaa opettamalleni kurssille verkkoalustan, joka olisi visuaalinen, helposti kaikkien saatavilla ja helppo käyttää. Itseäni on läpi opiskeluhistoriani vaivannut formaalien verkko-oppimisympäristöjen virastomaisuus ja ankeus. Huomasin kuitenkin pian, että avointa ja oppimiseen innostavaa verkko-oppimisympäristöä ei ollutkaan ihan helppo löytää.

Mielestäni tämä on digitalisaatiovouhotuksen irvokkain puoli; joka paikassa puhutaan opetuksen digitalisaatiosta ja digiloikasta, mutta oikeasti konkreettisia käytännön työkaluja niiden toteuttamiseen ei juuri ole tarjolla. Kartoitin tilannetta niin Laureassa kuin Metropoliassakin opettajien keskuudessa, mutta tarjolla oli vain toinen toistaan ankeampia salasanoin suojattuja Moodleja ja SoleOpseja. Miten se Moodlekin voi edelleen olla ihan samanlainen kuin vuonna 2001 käydessäni ensimmäisen verkkokurssini ikinä? Eikö 15 vuodessa ole oikasti tapahtunut mitään edistystä?!

Päädyin lopulta html 5 -pohjaiseen ilmaiseen Wix-työkaluun, jonka avulla pystyy helposti työstämään visuaalisesti näyttäviä nettisivuja. Loin kurssille oman Google-tunnuksen, jolla opiskelijat pääsivät Wixin sisältöeditoriin. Kurssiportfolion ideana oli jakaa kaikki kurssilla työstämämme tehtävät, opettajan materiaalit, kuva- ja case-esimerkit toisillemme ja avoimuuden periaatteen mukaan myös kaikille muillekin. Lisäksi sovimme jokaisen teeman vastuuhenkilön päivittämään kurssiportfolioon kyseisen teeman kollektiiviset muistiinpanot itse valitsemallaan tavalla.

Kurssiportfolion työstämiseen käytettiin html 5 -editorin lisäksi myös kuvankäsittely- ja taitto-ohjelmia sekä kännykkäkameroita kuvamateriaalien ottamisessa. Opiskelijoilla oli lähiopetuksessa koneet käytettävissä ja niitä käytettiin aktiivisen tiedonhaun lisäksi visuaalisten materiaalien työstämiseen ja muokkaamiseen. Opiskelijat olivat aidon ilahtuneita hieman erilaisesta oppimisalustasta ja oppivat käyttämän sitä nopeasti. Kohtasimme kuitenkin myös teknisiä ongelmia; mikäli kaksi opiskelijaa yritti päivittää kurssiportfoliota samanaikaisesti, ensimmäisenä julkaissut samalla mitätöi toisen tekemät

muutokset. Koska ryhmä oli pieni, se ei suuremmin haitannut työskentelyämme, mutta suuremmalle ryhmälle ohjelma ei valitettavasti monen yhtäaikaisen käyttäjän päivitettävyysongelman takia sovellu.

Kurssiportfolio on DOPin periaatteiden mukaisesti kaikille avoin, siihen voi tutustua osoitteessa: http://eettinenmarkkinoin.wix.com/kurssiportfolio

bottom of page