top of page

Huomioita opetuksen seurannasta

Olen päässyt seuraamaan Laurea-ammattikorkeakoulun liiketalouden lehtori Jukka Raution opetusta useaan otteeseen loka-marraskuun aikana. Laurean Peer to Peer (P2P) liiketalouden koulutuksessa opiskellaan työelämän projekteissa liiketalouden asiantuntijoiksi. Peer to Peer tarkoittaa yhdessä oppimista, ja se näkyy vahvasti opetustilanteissa, jotka painottuvat yhdessä tekemiseen ja keskustelevaan lähestymistapaan. Perinteisiä luentoja tai tenttejä ei juuri ole. Opiskelijatiimit suunnittelevat ja toteuttavat projektitoimeksiantoja opettajien ja työelämäkumppanien ohjauksessa teoriatietoa soveltaen.

P2P-toimintamalli näkyi kaikissa seuraamissani opetustapahtumissa. Opetus ei ollut opettajajohtoista, vaan vuorovaikutteista keskustelua oppilaiden kanssa. Kaikki seuraamani P2P-opetustuokiot olivat selkeästi opiskelijakeskeisiä. Opettaja ei kertaakaan seissyt luokan edessä slidesetin kanssa, vaan istui opiskelijoiden keskuudessa. Luokkahuone oli yleensä järjestetty niin, että sinne muodostui tuoleista ympyrä tai puoliympyrä. Ilmapiiri oli avoin, rento ja ystävällinen. Opettajan ja oppilaiden välillä vallitsi mielestäni luottamuksellinen ilmapiiri, ja opettaja näytti tuntevan oppilaat hyvin.

Perinteisempi luentomallinen opetustuokio oli lehtori Auli Hietasen alustusluento estenomiopiskelijoille suunnatulla Kosmetiikkabrändi -kurssilla. Opetustuokio oli sujuva, mielenkiintoinen, eteni sopivalla vauhdilla ja luentomaisuudesta huolimatta siinä oli myös opiskelijoita osallistavia osuuksia. Opettaja esitti avoimia kysymyksiä ja johdatteli luokassa herännyttä keskustelua. Ilmapiiri oli positiivinen ja opiskelua tukeva. Oppilaat saivat itse valita opettajan tekemästä kirjallisuuslistasta teoksen, jonka pohjalta he tekevät pienryhmänä tai parityönä esitelmän jostakin kurssin aihe-alueesta.

Omaa tulevaa opetusharjoitteluani ajatellen opetuksen seurannoista on ollut paljon hyötyä. Mieleeni on jäänyt etenkin seuraavia asioita, jotka toivon muistavani omassa harjoittelussa:

  • Keskusteleva opetusote. Sain rohkaisua keskustelevan opetusotteen käyttämiseen; opettajan vetämä keskustelutuokio on yhtä arvokas oppimistilanne kuin perinteisempi opettajajohtoinen luento.

  • Slidet / presentaatio. Älä missään nimessä kirjoita slideihin kaikkea mitä aiot puhua, vaan luota itseesi ja siihen mitä aiot kertoa / opettaa. Erinomainen opetustuokio voi olla ilman yhtäkään slideä, niin kuin esimerkiksi Raution vetämät P2P-opiskelijoiden opetustuokiot. Haasta itseäsi ja pidä luento käyttämällä esimerkiksi pelkkiä kuvia. Mikään ei ole tylsempää kuin opettaja, joka lukee sanasta sanaan kaiken mitä slidessä lukee. (Tälläistä ei siis tapahtunut seuraamissani opetuksissa, mutta oppilaana olen kyllä valitettavan monta kertaa ollut sellaisessa tilanteessa, jossa opettaja on ilmeisesti ajatellut, etteivät opiskelijat osaa lukea).

  • Ajankohtaisuus ja yhteiskunnallisuus. Käytä erilaisia medioita ja ajankohtaisia lehtiartikkeleja, pyri sitomaan kaikki tehtävät ja käytävät keskustelut ajankohtaisiin teemoihin. Rautio painotti opiskelijoille moneen kertaan miten tärkeätä on seurata ympäröivää yhteiskuntaa ja sen muutoksia, medioita jne. Nopeasti muuttuvassa maailmassa kun mikään ei ole niin varmaa kuin muutos. Vaikka asia on periaatteessa itsestään selvä, näytti siltä, että siitä oli kuitenkin syytä muistutella opiskelijoita.

  • Toiminnalliset menetelmät. Joskus keskustelu ei solju luontevasti tai itsestään eteenpäin, vaan opiskelijat saattavat olla väsyneitä tai muuten vaan passiivisia. Toiminnalliset menetelmät voisivat auttaa keskustelun eteenpäin viemisessä silloin kun se ei itsestään etene. Niitä olisi hyvä olla aina ”takataskussa” muutama valmiiksi mietittynä.

  • Myös opettaja on oppimassa. Opetustilanne on vuorovaikutusta oppilaiden kanssa; ole avoin uudelle ja ota vastaan kaikki mahdollisuudet oppia! Oppilailla on usein viimeisin tieto esimerkiksi uusimmista teknologisista sovelluksista. Anna heidän käyttää heille luontevimpia ohjelmia ja saatat itsekin oppia paljon uutta.

  • Valinnanvapaus suoritustavassa. Etenkään korkeakoulutasolla ei ole välttämättä mielekästä, että opettaja sanelee oppilaille tarkat speksit kurssin suoritustavasta. Opiskelijalle on paljon motivoivampaa se, että suoritustavoissa on valinnanvaraa ja esimerkiksi kurssikirjallisuuden voi valita omien mielenkiinnonkohteiden mukaan. Suoritustavan valinnanavapaus kasvattaa motivaatiota, joka oppimisen kannalta on ensiarvoisen tärkeää.

Old school -muistiinpanoni / mindmap opetuksen seurannasta, tälläisiä piirreltiin vihkot täyteen jopa vielä omienkin ammattikorkeakouluopintojeni aikana 2000-luvun alkupuolella.

bottom of page