top of page

Creative Commons -lisenssit: jaa omiasi ja käytä muiden tuotoksia fiksusti

Creative Commons on ei-kaupallinen organisaatio, joka edistää luovien elementtien sekä tiedon jakamista ja käyttöä eri käyttöasteen antavien lisenssien avulla. CC-lisenssejä on eri tasoisia ”kaikki oikeudet pidätetty”-muodon ja ”vapaa käyttö”-muodon välillä, ja niiden avulla omien teosten käyttöehtoja voi muokata omiin tarpeisiinsa sopiviksi. CC-lisenssit eivät siis korvaa tekijänoikeuksia, vaan ne toimivat tekijänoikeuden rinnalla antaen keinon muokata omien teostesi käyttöehtoja omiin tarpeisiisi sopiviksi.

Opettamisessa tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että opettajat voivat halutessaan jakaa opetusmateriaalejaan vapaaseen käyttöön tai esimerkiksi muille alan opettajille muokattavaksi. Hakemalla CC-lisensoitua materiaalia, vaikkapa kuvia, saattaa myös löytää kivoja juttuja oman opetuksen tueksi.

Teoriassa hieman hankalalta kuulostava homma monen eri tasoisen lisenssi kanssa on käytännössä ihan helppo juttu. Jos haluat julkaista jonkun tuotoksesi CC-lisenssillä, aloita menemällä CC-lisenssivalitsimeen. Valitse sieltä teoksellesi haluamat käyttöehdot ja saat suoraan oikean lisenssin. Voit liittää sen tuotokseesi joko kuvana, html-koodina, xmp-muodossa tai tekstinä. Tarkat ohjeet kuhunkin formaattiin löytyy Creative Commonsin sivuilta. Lisenssi ei maksa mitään eikä siitä tarvitse tehdä erikseen ilmoitusta minnekään.

Yllä olevassa kaaviokuvassa on esitetty kaikki CC-lisessin eri vaihtoehdot. Niitä ei kuitenkaan ole mitään järkeä ruveta opettelemaan ulkoa, koska CC-lisenssivalitsimen avulla saat aina helposti oikean lisenssin omaan teokseesi ja teosten yhteydessä esim. netissä on aina myös lisätietoa siitä, mitä ko. lisenssi tarkoittaa.

CC-materiaaleja voi käyttää kaikessa opetuksessa kunkin teoksen lisenssin ehtojen mukaisesti. CC-materiaaleja voi hakea erillisellä CC Search –hakukoneella tai esimerkiksi Googlessa laittamalla haun lisäasetuksiin lisenssin rajauksen. Myös monista kuvapalveluista (esim. Flickr) löytyy CC-lisenssein suojattuja teoksia.

CC-lisenssit vaikuttavat näppärältä ja fiksulta tavalta jakaa omia opetussisältöjään verkossa ja vastavuoroisesti myös käyttää toisten tuotoksia. Etenkin luovan alan opetuksessa nämä tulevat varmasti itsellänikin olemaan tarpeellisia työvälineitä. Lisätietoja:

bottom of page