top of page

Temperamentti ja luonne

Temperamentilla tarkoitetaan joukkoa suhteellisen pysyviä, synnynnäisiä taipumuksia ja valmiuksia. Näistä piirteistä yhdessä ympäristön kanssa muodostuu ihmisen persoonallisuus, joka muokkaantuu kasvatuksen sekä kulttuurin normien ja arvojen vaikutuksesta. Toisin sanoen lapsuusajan kokemukset ja lapsena saamamme hoiva yhdessä synnynnäisten taipumusten kanssa muokkaavat temperamentistä luonteemme.

Temperamentti koostuu useista piirteistä. Kaikilla ihmisillä on jonkin verran kaikkia temperamenttipiirteitä, eikä piirteitä voida arvottaa toisiaan paremmaksi. Jokaisen ihmisen temperamentti on yksilöllinen sekoitus eri temperamenttipiirteiden voimakkuuksia, joista eri tilanteissa korostuvat eri piirteet joko negatiivisina tai positiivisina. Yhdeksän keskeisintä temperamenttipiirrettä ovat: 1. Aktiivisuus, 2. Sensitiivisyys, 3. Häirittävyys, 4. Sopeutuvuus, 5. Sinnikkyys, 6. Rytmisyys, 7. Lähestyminen ja vetäytyminen, 8. Intensiivisyys ja 9. Mieliala.

On tärkeätä ymmärtää, että temperamentti on pysyvä luontainen taipumus, jota ei voi muuttaa. Omaa käyttäytymistään, eli sitä, miten ilmaisee temperamenttiaan, puolestaan voi ja pitääkin itse muuttaa. Omien temperamenttipiirteiden ymmärtäminen helpottaa oman elämän hallintaa ja lisää itsetuntemusta. Niin ikään ohjattavien temperamenttipiirteiden tunnistaminen auttaa opettajaa ymmärtämään oppilasta paremmin ja löytämään juuri hänelle sopivia oppimisen keinoja.

Omien temperamenttipiirteiden ymmärtäminen auttaa myös stressinsietokyvyn kehittymiseen. Jos elämässään altistuu jatkuvasti tilanteille, jotka ovat oman temperamentin vastaisia, stressaantuu helposti. Temperamenttiymmärrys antaa siis myös rohkeutta elää omanlaistansa elämää, tehdä yksilöllisiä ratkaisuja ja tulla paremmin toimeen toisten kanssa.

Lähteet:

Toivakka, Sari & Maasola, Miina (2012). Itsetunto kohdalleen – Harjoituksia itsetuntemuksen ja vuorovaikutustaitojen oppimiseen. PS-Kustannus.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Oma temperemanttini ja opettajuus

Olen itse temperamentiltani aktiivinen, ja minulla on joskus vaikeuksia työyhteisössäkin ymmärtää temperamentiltään vähäisen aktiivisuuden omaavia ihmisiä. Kuvittelen ainakin näin etukäteen, että haastavinta opettajana työskennellessä minulle tulee olemaan hitaan temperamentin omaavien oppilaiden kohtaaminen ja ohjaaminen. Asian tiedostaminen on oleellista, jotta pystyn käsittelemään eteen mahdollisesti tulevia haastavia tilanteita, ja löytämään niihin ratkaisuja. Tein omista temperamenttipiirteistäni kunnon keittiöpsykologina eräänä iltana teenjuonnin lomassa oikein kaaviokuvan:

Tavoitteenani opettajankoulutuksen aikana on luonnollisesti entisestään kehittää omaa itsetuntemustani ja vuorovaikutustaitojani. Eniten opettajan työssä odotankin juuri ihmisten kanssa kohtaamisia ja niissä syntyvää inhimillistä kaksipuoleista vuorovaikutusta, jossa itse olen yhtä paljon vastaanottajana kuin antajanakin. Tietokoneiden kanssa olen työskennellyt jo tarpeeksi monta vuotta.

​​​​

Comments


bottom of page